dilluns, 15 de setembre del 2008

Muntanyes del Ripollès - Saltor


Sortim de Campdevànol colònia Molinou i Pernau, allà prenem una pista forestal amb bona pendent. A l’acabar els prats, a l’esquerra surt una altra pista curta, fins a la carena. Allà a la dreta agafem el camí, que passa al costat d’una torre elèctrica. Camí fressat, que al primer tram fa una forta pujada la qual passa per l’obaga, fins arribar a sobre una pedrera (camí marcat per triangles grocs i marques vermelles i blanques GR - 3). Després ja per un solei al mig de roures, i fent marrades, ens porta fins el cingle, un cop allà hi ha un escapador que ens porta als plans de Corones. Pugem a la casa, i continuant per la pista forestal arribem a dalt el ras on agafem la segona variant que trobem, la qual entra cap al mig de la fageda. La pista es converteix en camí, que ens porta al coll de Saltor. Veiem la casa, la rectoria i l’església de St. Julià de Saltor (foto).
Per tornar, sota l’església surt un camí passant al costat d’una bassa, als 100 m. hem de deixar el camí per baixar al torrent (marques grogues). Seguint aquestes marques, passant per la llera arribem a una roca alta (en cas de passar-se la ruta, seguint el mateix camí ample i donant una llarga volta, trobem una variant cap a la dreta que ens porta al mateix lloc, sota la roca). Allà el camí, ben fressat, va cap a la dreta i pla avall pel mig de la fageda, i surt al solei. Un tros avall el sender creua el cingle, baixant pel mig de la roca, arribem al coll dels Graus, on hi ha un indicador, a Ripoll, i a la dreta Campdevànol. Baixant un bon tram, arribem a St. Martí, dues cases les dues en ruïnes. És continua per la pista fins a una (carena on trobem un camí marcat cap a l’esquerra, GR 3 que baixa fins a un planell, i una font, les Fontetes. Allà tenim dues possibilitats continuar per la pista, o creuar el torrent, tot porta allà mateix, a la colònia Molinou. Continuant pel costat de la carretera arribem a Campdevànol.

TÈCNICA.
Desnivell. 640 m.
Dificultat. Fàcil amb alguna pujada un xic forta, és pot fer amb el sentit que és vulgui.
Distancia. 11 Km
Durada. 3 h 30m.
Època. tot l’any.

CURIOSITATS.

L’església de St. Julià de Saltor, és una antiga parròquia ara sense culte, amb un edifici del S.XI prou reformat d’absis substituït per un presbiteri quadrat i sobre aixecat, adossada a la rectoria, habitada per jovent, i una antiga casa de pagès actualment deshabitada, i en procés d’enrunament, al mig d’uns plans herbats sota al cim de St. Aman, des de on tenim la possibilitat de pujar-hi amb 1 h. aprox.
Sobre el ras de Corones la vista és molt agradable, doncs veiem, des del Puigmal fins a Montserrat, passant pel Pedraforca i el Montseny.

Tenim la possibilitat de gaudir d’uns excel·lents paisatges, de rouredes, pinedes i a la obaga d’unes fagedes precioses, sia la temporada que sia, amb una vegetació molt variada, des de lliris fins a orquídies, passant per la orella d’ós a les esquerdes de la roca, al mig de la fageda.
Els indicadors que es troben són del Club excursionista Ripoll.