diumenge, 21 de setembre del 2008

Muntanyes del Ripollès - Vidabona


Campdevànol / Corones / Saltor / Vidabona / Campdevànol.

Seguim la ruta de Saltor, per Corones .

Un cop a Saltor, prenem la pista de darrera la casa en direcció E. passat el petit coll de Canyamars, fa una mica de baixada i en el primer revolt, continuant en direcció E. hi ha un ample camí al principi, i estret després, va marxant tot planer fins arribar al coll del Vent de Vidabona. Un ample, herbat, i net coll que ja el veiem des de Saltor. Passant el coll per el mig, baixem per la fageda, on hi trobem uns camins, que poc més avall conflueixen, i van en direcció S, ven fressat tot ell, va marxant per la fageda, en lleuger descens, passant per un escanyall de rocs. Al poc trobem l’església de Sta. Maria de Vidabona en ruïnes. Pel seu davant, continua el camí passant per sobre la casa en ruïnes, amb suau descens va cap un petit coll, allà girem cap a ponent. Trobem un fil (vailet) el camí el va seguint, fins gairebé acabar el planell. Allà comença a baixar per un pedregós camí, passa per un altre petit coll (coll d’en Lleona), on el camí ocupa tota la seva amplada. Després d’una petita pujada passem per un altre vailet, i allà comença una forta baixada fins el coll Roig, ample coll envoltat de pins però el mig és totalment net. Aquí tenim dos camins a seguir, cap a Campdevànol l’un, i a Ripoll l’altre.
Anirem primer cap a Campdevànol. Al coll Roig, a la nostre dreta, a ponent, trobem un camí que comença de pla, (ruta BTT) dirigint-se cap la carena un cop allà, el camí fa una forta baixada carena avall arribem a un pla per on hi passa una pista forestal, que va de la casa Nova de Baix, Clarella, Maiols, Saltor. Un cop a la pista anem en direcció S.E.(pista avall) fins arribar a la casa de Clarella (primera casa que trobem). Passada la casa, trobem una altre pista que puja a la nostre dreta, ens porta sota el coll de Clarella o de la Salina, de on en puja un corriol fins dalt el coll. El travessem i allà podem seguir el camí de baixada, passat el vailet (hi ha una tanca), de la primera ruta, tres torrents, Fontetes, Molinou, Campdevànol.
Cap a Ripoll, al coll de camp Roig, el camí continua per l’esquerra, és un camí que baixa molt suau, en principi pel solei, i llavors per la obaga fins arribar al pla del Home Mort, (un pla on hi ha, unes pedres de terme, i una, amb una inscripció funerària). Seguint un ample camí, ens porta al coll de Baubs ( des de aquí també podem anar a Campdevànol, anant cap a la casa de Baubs, que es veu mirant al N. per una ample pista fins el torrent i un camí dolent fins a Baubs). Hi trobem un indicador del Cub Excursionista de Ripoll, que ens indica direcció a S.E. anem cap la casa de Comallibosa. Allà el camí va baixant fins l’entrada de la vila de Ripoll, seguint el G.R.1 ens porta cap al centre urbà.


TÈCNICA.
Dificultat: Caminada que passa per camins ben fressats, encara que una mica llarga.
Època: tot l’any.
Desnivell: 711 m. de pujada
Distancia: 16,5 Km.
Durada: 5 h.
Recomanacions: cal portar aigua.

CURIOSITATS

Al coll del vent de Vidabona ( foto) es al cor de la serra de St. Aman, tenim sobre nostre la creu d’aquest cim emblemàtic, el seu accés per aquí és força dificultós. La vegetació compagina pi amb faig, per això el camí a l’hivern queda cobert de fullaraca. Actualment hi han uns indicadors no fer masa cas dels horaris

St. Maria de Vidabona, església romànica del S.XII molt mal mesa, la seva recuperació sembla molt difícil, sols l’hi queda les parets laterals, doncs el sostre és va ensorrar, al 1969, la figura de la Verge és troba al Museu Episcopal de Vic.
La casa va ser habitada fins a mitjans dels 60 S XX. Hi vivia el pastor de Vidabona guardant un ramat d’ovelles, al ser abandonada es van treure les teules i ara esta en runes.

FLORA
El camí transcorre per rouredes, pinedes i fagedes. Amb una gran varietat de arbustos i petites plantes pot ser cal destacar alguna Cephalanthera damasonium al costat del camí a la fageda i la Ramonda myconi(foto) enganxada als rocs obacs.

FAUNA

El més fàcil de veure són els petits ocells mallerengues, pinsans, merles (foto) o algun aligot inclòs, la resta animals més grossos sols en veurem les petjades excrements o algun soroll.