dimecres, 22 d’octubre del 2008

Muntanyes del Ripollès - Torrent de la Cabana


Torrent de la Cabana, variant de l’itinerari de la natura.

Sortida al pas a nivell carretera de Gombrèn ( fàbrica de Comforsa). Hi ha aparcament.
Seguint fins acabar la vorera, per l’esquerra surt el camí ral o ramader. Hi ha marques blanques i vedes, camí molt freqüentat per la gent de Campdevànol.
Sense més s’arriba a la font del Querol, lloc de picnic. A partir d’aquí es tenen dues opcions seguir l’itinerari de la natura, més còmode, o continuar per les marques blanques i verdes, que es un camí força feréstec, i relliscós. Seguirem l’últim.
Passant pel costat de la font, hi ha un indicador vertical, el sender va pel marge dret del riu ( sempre mirant el sentit de l’aigua)va planer fins trobar una vella i mal cuidada pista, amb algun tram estret però sempre practicable, s’arriba a la Mosquera, seguint sempre les marques, és passa al costat de la font amb un gran fangueig, més enllà hi ha un indicador vertical en un pla que cal seguir, ara ve la pujada més forta de tota la ruta.
S’arriba sobre el Torrent de la Cabana, a partir d’aquí conflueixen les marques grogues amb les verdes i blanques, es troben indicadors per anar a les basses, ja que no són vora el camí.
El sender continua ven fresat i sobre marcat per plans i feixes, fins travessar el riu torna el mateix paisatge, fins arribar a la bassa del Colomer, la més gran de totes amb un salt d’aigua de 18 m. aprox.
Es recula uns pocs metres riu avall i cal travessar-lo, el camí és torna molt ample anant de pla amunt, seguint la obaga, on es troba un plafó explicatiu, continua fins un coll, el camí va per el solell, ampla amb esllavissades, s’arriba al coll de Daguí, per pista forestal porta a Gussacs , Gaussacs, Bussacs (Trieu el nom que vulgueu). (abans era Gussacs). Passant per sobre la casa i sempre seguint la pista amb trams encimentats, porta altre cop al camí ral que va de tornada a la sortida.

Tècnica.
Dificultat: fàcil
Desnivell: 277m. pujada
Distancia: 12 Km
Durada: 3h 30 m.
Època: tot l’any Recomanacions: Els torrents d’aquesta zona en temps de pluja revenen sobtadament, cal estar a l’aguait. Respecteu els gorgs i les formacions de gel són molt boniques, el glaç de le bases no es trenca per grossa que sia la pedra.

Curiositats.
Torrent de la Cabana esta ubicat a la cara N. o sia, que al hivern esta un parell de mesos sense entrar-hi el sol. Quan la temperatura es manté prous dies sota zero, els salts d’aigua es glacen, formant boniques estructures de gel en algunes més que en altres. les millors són quatre, Cabana, Tosca, Bauma i Colomer. Amb la humitat prou alta fins hi tot els matolls són blancs per la gebra Cal destacar la de la bauma per els seus caramells sota la roca.
A l’estiu sol ser lloc per anar a prendre-hi el bany.
El camí passa per llocs on hi predominen els pins amb herba curta per l’acció de les vaques que s’hi troben pasturant.
Es troben diversos fils (vailets) deixeu-los tancats. El Torrent de la Cabana alguns mapes anomenen torrent de Estiula. Però tothom el coneix per de la Cabana.