dilluns, 10 de novembre del 2008

Muntanyes del Ripollès- Puigmal pel Pas dels Lladres

COLL DE LES BARRAQUES - PAS DELS LLADRES - PUIGMAL
Per arribar-hi en cotxe. Al arribar a Planoles, anem a la dreta per una pista forestal asfaltada, que ens porta al coll de les Barraques.
Uns cent metres abans d’arribar al coll hi ha una pista tancada amb una cadena la que seguirem fins trobar una bifurcació,(amb indicadors) seguirem a la dreta, que seguint-la ens porta al ras(final dels pins). El camí poc fressat puja per la carena, seguint el filat de separació Planoles – Queralbs. Hi ha algun tram força dret.
Ja molt amunt el filat s’acaba, a partir d’aquí el camí si és fressat, deixant la carena, el camí va pujant per llevant, cada vegada amb més rocs, doncs la vegetació es va fent més i més minsa. Arribem al Pas dels Lladres, girem a la dreta i enfilem el pic que ens queda davant, la Tossa del Pas dels Lladres 2665 m. d’altitud. O anem seguint la pista que voreja la tossa. La pista quasi porta fins sota el Puigmal, continua un camí prou fresat o més d’un tots van allà mateix, a fer cim marques grogues)
Tornem pel mateix camí, fins les clotxes del Puigmal, abans d’arribar a la Tossa del Pas dels Lladres, aquí es baixa pel dret anant cap a les morrenes. Un cop allà anem a buscar el naixement del torrent, que es en una roca Coma de Fontseca. A partir d’aquí anirem seguint més o menys el torrent, doncs no hi ha un camí definit. Ja força avall veiem una cabana de pedra i coberta de gleva, es la nostre fita, ara ja trobem un camí planer i ven definit, que seguint-lo ens portarà al punt de partida al filat de començament dels pins, i continuem per la mateixa pista de pujada.
El camí un cop passada la cabana, arribant a la carena força avall veiem una altre cabana que si ens sembla podem baixar-hi, i anant cap el plans que queden sota trobem el sender de gran recorregut (G.R.11) que ens porta al coll de les Barraques.
Tècnica.
Dificultat. Moderada, llarga.
Desnivell: + 1000m
Distancia: 17,25 Km.
Durada: 6 - 6,30 h.
Època: Preferible d’abril a octubre, la resta cal portar bon equip per la neu i tenir experiència.
Recomanacions: Cal portar roba d’abric tot i a l’estiu, som a alta muntanya.

Curiositats.
La pista que puja de Planoles esta asfaltada de nou.
Quan deixem el pins hi iniciem la pujada per la carena mirant cap a migjorn es veu Montserrat entre mig del coll de Coma Ermada.
Abans d’arribar al pas dels Lladres, a sota el camí hi ha una font o surgència, poc o molt raja sempre.
Al cim de la Tossa del pas dels Lladres hi han els remuntadors de l’estació d’esquí francesa Puigmal 2600
Les cabanes que trobem en cas de mal temps ens poden servir de refugi. foto
A dalt el pas dels Lladres sorprenentment i trobem una pista, llamp els francesos.
Per la carretera que puja al coll de les Barraques hi trobem una font (Fontfreda), on podem proveir d’aigua.

La Fauna. En tota aquesta zona es possible quan menys ho esperes veure algun isard (Rupricapra pyrenaica), el mufló (ovis musimon) i sentir xiular les marmotes (Marmota marmota) o veure-les com s’amaguen al caus.

La Flora. De les flors que trobem cal destacar el Pensament alpí (Viola diversifolia), l’Adonis Pirinenc (Adonis pyrenaica), dues plantes endèmiques del Pirineus orientals, el Tragacant de muntanya (Astragalus sempervirens ssp. catalaunica) endèmica del Ripollès i el Capcir.