divendres, 20 de febrer del 2009

Muntanyes del Ripollès- Torreneules gros


Núria – Torreneules gros
Sortida del Santuari de Núria, seguint la pista cap l’alberg del pic de l’Àliga , un cop al alberg cal dirigir-se a la terrassa del darrera on hi ha una font , aquí comença el camí.
Puja per la cara S. / SW. del pic de l’Àliga, puja tranquil però incessant, pic de l’Àliga queda a sobre a l’esquerra, davant hi ha el rocs blanc de Fontnegra, també cal deixar-los a l’esquerra, passant per sota, el camí segueix en direcció al collet de Fontnegra, el puig de Fontnegra també queda a l’esquerra força amunt. Un cop assolit el collet sols queda carenejar fins el cim del Torreneules gros o cim de la coma del clot.
Per baixar cal seguir el mateix camí, però com diu el bon amic Ramon un turó es un turó, hi cal anar als rocs blancs de Fontnegra, aleshores seguint la carena cap el Pic de l’Àliga, i costa avall que fa baixada, fins trobar el camí de pujada, que torna al alberg i al Santuari. ( que per cert baixarem amb telecabina) un turó es un turó, però tothom s’estalvia el que pot.

Tècnica
Dificultat: Fàcil.
Desnivell: 820 m.
Distancia: 8,400 Km.
Durada: 4 h.
Època: tot l’any millor a l’estiu , al hivern hi ha neu vent i fred. A més cal portar material adequat. Grampons raquetes, piolet.

Curiositats
El Torreneules és un mirador excel•lent, és divisa molts Pirineus. El Cim de la Coma del Clot, aquesta comarca s’anomena Torreneules gros i el que hi ha sobre Coma de Vaca, Torreneules petit, junts són coneguts com les mamelles de la Paula per la forma evident que tenen, vistos des de Ribes de Freser Al Santuari de Núria cal aprofitar el telecabina o anomenat “telehuevo” que porta fins el refugi del pic de l’àliga.Una visita a la Verge sempre va be, gaudint de la tranquil•litat del lloc.
Aquesta és feta amb neu, grampons, molt útils. Les vistes dels Pirineus completament coberts de neu és impressionant