dissabte, 2 de maig del 2009

Muntanyes del Ripollès- Cornudell- Costa Pubilla


Viles Xiques, Cornudell, Coll de Remoló, Costa Pubilla, Viles Xiques.

Sortim de les Viles Xiques (Montgrony ,Gombrèn), seguint el GR. 3 cap Castellar de N´hug, sense cap mena de pèrdua doncs esta marcat amb pintura vermella i blanca. Pugem a les Viles Grosses, i cap a Maians. El camí passa pel coll no per la casa. Aquí inicia una petita baixada, pel mig de avellaners, passada la torrentera de pla enllà, fet un tram de la ruta, el camí passa per un bon tros de mulladiu, on hi ha la font de can Torra. Passada la casa ja s’olvira St. Joan de Cornudell, on arribem amb poca estona.
Passat St. Joan anem a buscar la carretera del coll de la Creueta o pugem pel dret, així ens estalviem una bona volta. Del revolt de la carretera en surt una pista forestal (antic camí ramader que anava al collet de les fontetes de Castellar). És una pista que guanya altura fent unes fortes marrades, fins arribar a una cruïlla a l’esquerra va a la Creueta, a la dreta sense deixar-la arriba sota el coll de Remoló.
Ja dalt el coll som sobre Nevà, anem cap a E. (llevant) per un camí molt fressat almenys per les vaques, a la dreta ens queda el cim de l’Emperadora, i ens porta al Coll de la Bona.
A partir d’aquí podem seguir per la carena passant pel Roc dels llamps, fins el cim de Costa Pubilla,la màxima alçada de la caminada (2045m.).
De baixada cal seguir el camí normal de Costa Pubilla cap el ras de Coma Armada, el camí va a vall, cap el SW fins arribar al prat de l’amorriador i el prat de l’Orri. On trobem unes roderes semblant a una pista la que cal seguir i ens portarà al inici de la nostre ruta les Viles Xiques.


TÈCNICA.

Dificultat: Mitjana, per la durada. Les pujades no són excessivament fortes.
Desnivell: 648 m. de pujada
Distancia: 14.89 Km.
Durada: 4h 30 – 5h
Època. Tot l’any, a l’hivern conte amb la neu als clots la neu fa grosses congestes
Recomanacions. Cal portar roba d’abric les carenes de la Serra de Montgrony són fredes i ventades fins hi tot a l’estiu, i aigua trobem alguna font però d’escassa aigua.

CURIOSITATS.

Les Viles Grosses. Aquí neix un camí ramader que va el Pla de la Pera, l’Espluga i coll de Merolla. Del que en parlarem en altres rutes.
St. Joan de Cornudell. Església romànica de S. XII (foto) parcialment modificada l’absis fou substituït al allargar la planta. Esta situada sobre una roca, al mig dia hi ha la porta amb arquivoltes en degradació amb una mica de plaça al davant. Al peu del camí sota St. Joan hi trobem una font de poc o gens de raig.
La pista que ens porta al coll de Remoló fou feta pels militars als anys 40 per tal de edificar-hi uns “bunkers” defensius dels quals en trobem al llarg de la serra de Montgrony i la serra Cavallera. Anomenada Línia dels Pirineus.
Sota l’Emperadora (entre els colls de Remoló i la Bona) hi ha una font i uns coms.
La fauna. Podem trobar-hi algun isard (Rupricapra pyrenaica), la llebre (Lepus europaeus) el singular trencapinyes (Loxia curvirostria) i el pas dels voltors(Gyps fulvus )
La flora. Al començar anem passant per bosc de pi roig (Pinus sylvestris), amb algun que altre roure (Quercus sp.). ja agafant la pista del coll de Remoló és majoritàriament de prada subalpina, amb algun incipient pi negre(Pinus nigra), ginebre nan (Juniperus communis ssp. nana), el Bulbocodi (Bulbucodium vernum) o les gencianes (Gentiana acaule) i (G. Verna).
Actualment abans d’arribar a can Torra han fet una pista d’us ramader, el que estalvia passar per les molleres la font és sobre la pista.

© Pere Masdeu 2004 /2009