diumenge, 22 de novembre del 2009

Wikiloc

Cal felicitar al Jordi López Ramot per la seva tasca, davant d’aquest immens projecte que l’ha portat a guanyar més que res una gran acreditació, dintre el del món de la muntanya amb el seu portal Wikiloc.
Avui els GPS són molt assequibles, en qüestió de preu, a més de ser una eina molt útil per la gent que fem muntanya, puig ens porta a llocs insospitats gràcies a altres companys de tasca, que pengen les rutes a Internet.
Però vull fer una reflexió sobre el tema; al que em porta a parlar de la meva manera de fer.
Sóc muntanyenc de la vella escola, mapa, brúixola, errors indubtablement que tots en tenim, desfer i refer camí es lo més normal, o tornar a intentar-ho si un camí es resisteix. Però una cosa es clara i sagrada en la vella escola, les muntanyes s’han de fer al matí, a les tardes el temps pot complicar-se, tronades, boires i fosca abans d’hora, cal no tenir mandra a l’hora de llevar-nos. A més de gaudir d’unes sortides de sol imponents, que et porta a dir ja he vist néixer un altre dia. “Alegria.”
Feta la reflexió tornaré al tema, Wikiloc; hi he penjat més de 30 rutes, la majoria del Ripollès, casa meva. Però el cert es que no n’he descarregada mai cap, són camins que recorregut al llarg del temps, empaitant bolets o amb moto de trial fa molts anys, quan era permès fer camins.
A partir d’aquí faré una critica; un problema que no se si te solució es la duplicitat, he intentat no penjar-ne cap que ja hi fos no tothom pensa igual, que jo sàpiga no hi ha premi a qui mes rutes hi posi. Que dupliquin o tripliquin o més rutes no perjudica, el que l’hi ha penjada primer, però si perjudica a qui poc coneixedor del terreny es baixa la primera que surt a la pàgina, sense possibilitat de contrastar.
Que vull dir amb això? Que al final, seran molts milers de rutes però després de treure la palla quedarà poc gra.
Es evitable? O es convertirà en un portal ple de simbologia, que tots el camins seran el mateix. O passarà com el panoramio de Google Earth que hi ha tantes taques que ja no deixen veure el mapa. També he deixat de posar-n’hi. Les primeres que vaig posar-hi era tot molt verge, ara ja em perdut el rumb.
Encara em queden uns quants camins per anar fent, però no estic convençut de posar-los tots, al lloc que si els posaré serà en aquest blog i per seguir-los caldrà brúixola i mapa( si algú el demana l'hi enviaré el trak). L’ús de G.P.S, fites i marques a per tot han fet perdre l’esperit de la muntanya a mes que tothom s’hi atreveix
Be companys gaudiu de la muntanya amb seny i serenor, dema ella hi serà. I tu?

1 comentari:

munt ha dit...

Tens raó que hi ha aquest problema de la duplicació de rutes del wikiloc, però així i tot sempre hi ha la possibilitat de posar-les al mapa, descartar les "repetides" i veure quina et convé més. I fins i tot et pots fixar en els autors de les rutes (a mi ja me'n comencen a sonar uns quant). Jo que només n'he penjada una de moment, que era una innovació clara respecte a les que hi havia al sector, perquè fins ara havia fet coses que ja hi eren, me n'he baixades moltes. I es veuen força treballades, sempre mirant de buscar aquell corriol que és millor que l'avorrida pista, i portant-te a llocs que no surten als mapes, perquè molts cops les ha fet algú que coneix molt bé una zona, com ara tu. És llàstima que te n'hagis desenganyat i ja no en pengis perquè va molt bé anar amb el plus de seguretat que et dóna el gps (i portant el mapa i havent-te estudiat la ruta i mirant d'orientar-te...) De totes maneres moltes gràcies per aquest magnífic blog!