diumenge, 7 d’agost del 2011

El Carlit


Deixem el cotxe al pàrquing que hi ha sota la presa del llac de les Bulloses.
Comencem a caminar passant pel punt d’informació per fer drecera o seguint la pista a peu (sempre que no tinguem reserva al hotel), sota l’hotel les bones hores i marcat amb franges de pintura groga surt el camí. En el seu inici es costerut i rocallós però es poc tros, el camí de seguida s’aplana fent pujades i baixades, el camí es bifurca, seguirem el de l’esquerra, veiem els primers estanys seguint camí passem pel mig dels estanys Sec i de la Comasa després d’una breu pujada ve una encara més breu baixada, amb una palanca per travessar el rec que ve del estany de Vallell. La ruta continua amb un ascens moderat, tot el que no puja ara pujarà més tard.
Quan arribem als 2400 m. d’altitud trobem un cartell informatiu, fent esment de la dificultat de la ruta a partir d’aquí “sols per excursionistes experimentats.” Ara el camí comença a pujar seriosament, les marques són de color marró, després de passar per rocs i morrenes arribem al últim estany que hi ha neu fins entrat l’estiu, te aigua però no te nom. Aquí s’acaben les marques en forma de franja. Pujat sobre el estany les marques sols són un cop de brotxa rogenc sovint de mal veure, encara que en principi el camí es molt fresat, però comença la dificultat cal travessar les roques força esmolades en diagonal per tal de anar a buscar la canal que baixa pel mig dels dos cims que esta compost el Carlit, deixades les crestes el camí torna a ser terra però ja es el cim.
Per baixar fins l’indicador cal fer-ho pel mateix camí, a partir d’aquí hi han diverses opcions. Nosaltres varem tornar pel mateix.

Tècnica
Desnivell acu. 975
Dificultat. Moderada, el tram de rocs s’ha de grimpar, es força aeri.
Distancia. 14,5 Km
Durada. 6 h 30 m.
Època. A partir de juliol a octubre per a tothom
Recomanacions. Portar aigua, n’hi ha molta però de dubtosa potabilitat

Curiositats.
Del 1 de juliol al 30 d’agost la carretera que accedeix al les Bulloses es tancada de les 7 h a les 19 h, salvat que es tingui reserva al hotel o al refugi. Hi ha una línea de autobusos per pujar-hi.
El tram dels estanys s’anomena el desert del Carlit, es molt concorregut i si no es vol fer el cim un pot entretenir-se una bona estona, sols observant.
La vista des de dalt es espectacular si el dia es bo. La silueta del estany de Sobirans te la figura del continent Africà.
La cara nord es encara més escarpada que per on em pujat, tot i això hi ha una canal per on es baixa.Al llarg del camí hi ha unes quantes cabanes per refugiar-se.
Fins ven entrat el juny hi sol haver-hi una pala de neu que dificulta la pujada, hi poden fer falta grampons.
A la foto del encapçalament, es veu el Carlit amb la canal d’accés, per fer-se una idea. En aquest cas no hi posarem mapa els Rando éditions són prou explícits. Carte Nº 8 CERDAGNE – CAPCIR. 1: 50.000.