dijous, 22 de març del 2012

Muntanyes del Ripollès - Sta. Margarida de Vinyoles

Sant Martí de Vinyoles i Santa Maria de Tremolosa

Sta Margarida de Vinyoles
Per arribar-hi amb cotxe Carretera de Les Llosses, fins el Cremat, continuar per la pista de Sovelles fins a la cruïlla de pistes, (Sovelles – Vinyoles, Porabella) deixar el vehicle i comencem a peu.Pujar per la pista de Portabella marques vermelles i blanques GR-1, 1,200 Km. Ala dreta surt una pista de terra on hi ha una barrera, la pista es força llarga, va planejant per la cara N, o sia per la obaga fins arribar al Collet de la Baga on es torna a trobar el GR. la pista continua fins un planell on hi ha una tanca ara es camí molt fresat. Va sortir a una altre pista que ve de Can Dacs al sortir a la carena veiem l’església de Sta. Margarita a tocar.
Desfem camí fins el Coll de la Baga, i anem per la pista del solell seguint el GR. uns 400 m. deixem la pista per agafar un petit sender que porta a la casa de Portabella. A Sant Martí de Vinyoles seguint la pista al SW. Cal anar fins el coll de Mercadal, hi ha uns indicadors cal anar al SE. per una esgarrifosa pista que a peu es va molt còmode va de baixada fins arribar a Tremolosa.
Cal desfer camí fins a S. Martí i seguint el GR. 1 per la pista trossos encimentada i trossos de terra ens torna a on em deixat el cotxe

St. Martí de Vinyoles
Tècnica.
Dificultat: fàcil
Desnivell: 342 m. Ascens acumulat 603m.
Distancia: 14 Km
Durada: 4,30 h.
Època: tot l’any

Curiositats
Sta. Margarida església d’origen romànic, mol refeta conserva una porta i una finestra, sobre la porta principal hi ha una inscripció “la por a la pesta m’ha edificat” corria l’any 1854, les ultimes actuacions es feren els anys 80 del S. XX. Altitud 1206 m. es un mirador excepcional de la plana de Vic, el Montseny, Montserrat i totes l’alta muntanya de Ripollès, ve val passar-hi una estona de contemplació Portabella, casa de pagès es dediquen a la ramaderia i fa de casa de colònies, es una casa senyorial que a la part meridional te una torre de defensa quadrada.

Sta. Maria Tremolosa
S. Martí als peus de Portabella església romànica del S. XII molt modificada conserva una part del absis sota el campanar i la porta adovellada, enganxada amb cal campaner.
Tremolosa una gran i abandonada casa, de construcció del 1706 sobre hi ha una altre casa de mes recent construcció 1887 amb el nom del propietari Pedro Tremolosa. Al llindar del camí hi trobem la petita església romànica dedicada a Sta. Maria es conserva en peu amb totes les obertures tapiades.
La pista continua cap a Sora, nosaltres desfarem camí després d’haver visitat la part més meridional del Ripollès, i haver complert l’objectiu visitar les tres esglésies romàniques de la zona