dimarts, 19 de març del 2013

Suècia


Aurora  Reindeer lodge

Visita  hivernal a la Lapònia a veure aurores boreals 

Airport Kiruna

Sortida de BCN avió via Munich, Estocolm i Kiruna. Amb cotxe de lloguer cap Abisko.

Abisko un petit poblet, amb uns pocs hostalatges i un supermercat, tot sobre un llac completament cobert de gel diuen 1 m.
Que veure
 3 dies. Des de Abisko, el coll de muntanya anomenat Lapporten (la porta) lloc famós dintre el parc nacional de Abisko, Sky station un mirador d’aurores
Que fer:
Al hivern la cosa queda molt condicionada per la neu i el fred que pela, el mes de març unes màximes de  -8 i unes mínimes de -28 es pot fer alguna caminada seguint les traces dels trineus o les motos de neu.

Els Joans
Ren
Des de: Abisko Fjällturer www.abisko.net.  Lloc on allotjar-se, habitacions i dret a cuina i una sauna mixta de 7 a 8 del vespre  organitzen tota mena de sortides, tenen a fora l’hostel raquetes de neu i esquis de fons, els grampons no cales la neu es pols i no es glaça, també organitzen sortides amb trineu estirat per gossos, sols cal que tenir–ne ganes per que et fan posar les corretges als gossos i estacar-los davant de trineu la resta depèn de un mateix i seguir el guia que va a davant els revolts són complicats i pots anar per terra però cal posar-hi el que calgui. A la nit a veure les aurores si tens sort de que no estigui núvol i que hi hagi activitat.  


Trineus
També vam arribar-nos fins a Narvik (Noruega) port de mar al fons d’un fiord. La carretera tot i que hi passen llevaneus contínuament hi ha una capa de glaç el cotxe porta rodes de claus i això fa que s’aguanti prou be.
Estada de 3 dies a Porjus poblet mes cap el S.  l’estada era un apartaments a l’entada de Porjus, vinguen de Kiruna, de nom Arctic Colors Vandrarhem un apartament com un piset amb uns esquis de fons davant la porta i un llac a la part de darrera, difícil d’accedir degut a la neu.

Des d’aquí com es difícil corre pel bosc be val la pena anar fins a Jokkmokk, després de passar per l’oficina d’informació ens envien a veure museu etnogràfic Sami (els naturals de la zona) que be val una visita, amb una botiga de records de tota mena i un restaurant que fan el menú del dia be de preu, i l’església mes antiga de la zona.

El llac
Avets
Seguint la traça de les motos de neu també vam fer un tram de camí àrtic camí marcat amb unes aspes vermelles tot esperant el vespre per fer fotos d’aurores.




Glaç

Església Jokkmokk
De tornada pesem per Kiruna per fer una visita al poble, el mes comercial de la zona puig que aquí hi ha les mines de ferro de LKAB que donen feina a molta gent i transporten amb tren la seva producció de material fèrric cap el port noruec de Narvik i el suec de Lulea cada tren transporta 68 vagons i 100 tones cada vagó estirats per les màquines de tren més potents del món. Això suposa tenir més població i ser més turístic amb moltes botigues, alguns diuen que es com Andorra, no n’hi ha per tant ni de bon tros. Al dinar vam trobar una parella de Catalans que treballaven aquell restaurant ella es d’Igualada i ell originari de Sant Quirze de Besora, després de dinar cotxe i cap a Jukkasjärvi  per veure i visitar l’hotel de gel (ice hotel) un hotel fet de neu i gel hi ha unes habitacions que no se si hi ha algú capaç de dormir-hi, tot fet de gel unes butaques i els llits tot esculpit en gel i diverses figures,una feinada. Als llits per abrigar-te hi ha unes pells de ren, l’entrada cara / cara 350 SEK (Corones sueques) 43 € amb una botiga on venen de tot i plena de asiàtics. A la sortida anem cap l’últim destí  Nutti Sámi Siida - Reindeer lodge una granja de rens al costat d’un llac ultima oportunitat per fotografiar aurores, a la nit des de sobre el llac les últimes emocions boreals

Al dia següent tornem a Kiruna com es diumenge tot es tancat i com que fa molt fred anem a un súper, que està obert assentats com estaquirots a un banc mirant la gent com sortia de comprar, vam veure una màquina on s’hi posaven els envasos i llegia els codis de barres i donava un val per una corona (SEK) per llauna a bescanviar al mateix súper
Al mig dia tornada al aeroport i cap a casa, Kiruna, Estocolm, Frankfurt, Barcelona arribada a les 00H i fins a Campdevànol fet i fotut recollir maletes, cotxe i pujar a casa 03h
Joan i Pere Masdeu i Joan Casals


Hall Ice hotel

Room ice hotel
 



Artic trail