dijous, 4 de setembre del 2014

Pic de Perafita - Cerdanya

pels Estanys de la Pera

Comencem des de Llers de Cerdanya per la pista enquitranada fins l’estació d’esquí de fons , d’aquí endavant es de terra amb algun que altre sot. Fins arribar a la barrera lloc de pic nic ( les Polineres) .
Comencem a caminar per un sender marcat amb quadrats grocs amb el numero 1 al mig de quadrat va pujant per la vora el torrent, cal travessar la pista un parell de cops, igual que els diversos torrents que trobem.
 El camí surt a la pista just abans d’arribar al estany petit, seguim la pista pel costat de l’estany, la pista fa unes marrades però hi ha unes dreceres, que podem fer servir abans d’arribar al refugi en una corba hi ha uns indicadors un indica cap l’estany gros i l’altre cap el port de Perafita aquí el camí esta gairebé perdut per falta d’ús, puig ara generalment se surt del refugi.
Lles
El camí surt a un pla on trobem el camí fresat i marcat amb pintura groga i el numero 16que va al coll de Perafita, son molt espaiades puig el sender es molt evident. Passades les molleres el comença la costa encara que no es feixuga. Arribem al Coll a partir d’aquí  en direcció S.O. cap el pic que tenim més proper seguint gairebé la frontera Andorrana per fi el Pic de Perafita 2752m.
Per baixar o farem pel mateix lloc fins les molleres seguirem el torrent que porta al estany gros on trobem diversos camins un al inici del estany i un altre +/- a la meitat, que tornen al revolt de la pista on hi ha els indicadors, per tornar al cotxe ara passarem per la pista per diversificar una mica. 

Tècnica.

Salt d'aigua
Dificultat.  Fàcil
Desnivell.   694m.
Distancia.  10.2km    
Durada.     3.5 h
Època.       Quan no hi na neu es molt fàcil

Cal saber
El poble de Llers de Cerdanya petit poble on encara i circulen vaques pel carrer amb unes vistes impressionants sobre el Cadí la Masella o el Puigmal.
Per pujar als Estanys de la Pera cal seguir la pista del Pradell enquitranada fins l’estació d’esquí de fons a partir d’aquí pista de terra 11Km. no massa bona però si pot circular fins un lloc anomenat les Pollineres àrea de pic – nic molt extensa amb taules amb llosses de pedra, on  s’ajunta amb la pista que ve d’Aransa (pista de les Pollineres).
Estany de Perafita
El camí que puja als estanys es d’una bellesa singular passa per la vora el torrent al bell mig de prats amb pi negre i al sota bosc nerets que a principis de juliol encara florien, els nerets ens acompanyen quasi tot el camí sols ens abandonen quan arribem a la zona més alpina. El terra es ple de regalèssia de muntanya ven florida on predominen els colors groc, vermell i blanc.
Els estanys no massa profunds amb herbes ondulant-se amb el moviment de l’aigua, al estany gros hi havia una parella d’ànecs amb els petits.
Estany gros de la pera
D’animals en varem veure pocs a part de vaques i cavalls, al Ripollès estem acostumats a veure gran quantitat d’isards.

La vista des del Perafita es meravellosa doncs inclòs es veu Sant Amant i el Taga, amb les serres de Montgrony i la Cavallera, a la part andorrana els estanys de Perafita, a tocar i al fons de la vall Andorra la Vella, Ordino, i la Pica d’Estats al N.O. culminat les muntanyes. Hi ha mes llocs però no soc capaç de definir-los.