divendres, 20 de juny del 2014

Campdevànol Montgrony Campdevànol (per Sant Pere, Pardinella, Gombrèn)

 Comencem seguint la ruta fins Sant. Pere d’Aüira.
 Un cop a Sant. Pere d’Aüira, tenim dos camins:
Sant Pere d'Auïra
 1er.- Seguint el G.R. 3 que dona una llarga volta tota per pista forestal, i ven senyalitzada, (marques blanques i vermelles) que ens porta fins a sobre el cingle del pla de Pruners, a on trobem la ruta o camí alternatiu, que puja molt més de dret, el tram més dificultós, és quan s’arriba al pla de Pruners o Camp de la Roca, el camí o ample camí va en direcció E. fins el cingle.

  2ª.- Al coll de St. Pere, trobem una cruïlla, la pista que segueix el G.R. i una altre que va cap a la colònia Herand, entre mig, de les dues, en direcció N. surt un camí marcat per triangles grocs del G. E. C. Que per mig de pins i roures, s’enfila anant al N.O. bon tros amunt travessem una esllavissada, fins arribar sota el cingle. Després d’una petita grimpada arribem el pla de Pruners, aquí tornem a trobar el G.R.. em pujat una mica més de dret, però em estalviat una gran volta.
Montgrony
 Continuem seguint les marques del G.R. que s’alternen amb els triangles al llarg de tot el camí, segueix per la pista, fins trobar una bassa sota la pista. Prop d’aquí a la nostre dreta trobem un camí, que ens porta fins Artiga Plana, i una carena rocosa. Ens endinsem, cap dins d’una fageda, on el camí comença el descens fins arribar a la collada de Grats. Prenem direcció a ponent, baixant per la clotada fins una pista, la qual seguirem, aquí les marques són força espaiades degut a que no te més sortides després d’uns 4 Km. arribem a Pardinella. Passem per sobre la casa, el camí continua cap un pla on hi ha unes teules tapant un tub d’aigua. Passant per una tanca el camí és bifurca anem pel de dalt. Per un Solei de roures arribem al coll de Pardinella, baixant un petit tram pel rec, anem cap a ponent, passant per una boixeda, sortim sota Montgrony, allà fent unes marrades ens porta al aparcament del Santuari.
Gombrèn
Per baixar, seguim el camí ja esmentat cap a Gombrèn, i un cop allà agafem el també descrit camí Ral o ramader a Campdevànol.

 TÈCNICA.
 Dificultat: Caminada, senzilla, quelcom més complicada seguint la segona opció, per la grimpada per accedir al pla de Pruners, encara que si és de molt llarga durada, pot ser millor fer una parada per dinar a Montgrony o Gombrèn
Època: tot l’any, al hivern podem trobar neu que ens dificulti el camí.
Desnivell: 700 m.
Distancia:  25 km
Temps: 6h 30min. – 7h 30min. Sense contar les parades.
Recomanacions: L’aigua és imprescindible.

CAL SABER .
Fins a Montgrony seguirem el G.R. 3 excepte  de Sant Pere d’Aüira al pla de Pruners o Camp de la Roca. Ara molts del camins del Ripollès estan marcats amb pintura groga com es el cas d’aquest. 
La collada de Grats és sobre la carretera N-152, està al mig d’uns grans cingles de roca calcaria, al Solei cobert per pins i a l’obaga per faig, amb una vegetació molt peculiar. És una cruïlla de camins, cap el Baell, al pla de Feners, o cap Estegel, direcció a la carretera, a més del que nosaltres seguim.
Cal admirar el dolmen del coll de Pardinella.
La zona està inclosa dintre dels  Pla Espais d’Interès Natural, (P.E.I.N).
Sota Montgrony hi trobem la font de la Mare de Deu de la Llet, hi ha una variant amb un cartell indicador. Agafant aquesta variant vas a sortir sota el serrat de Coll de Jou baixada de Montgrony per camí en fresat.