dimecres, 19 de novembre del 2014

Muntanyes del Ripollès- Sant Marc

 (per Estiula, L’Auró, Les Ajagudes i el Colomer)



Sortida de  sota la casa del Colomer (torrent de la Cabana) seguint la pista fins trobar marques verdes i blanques, les marques ens porten a Estiula de la Garsa sempre per pista. Un cop a Estiula. Senyalitzat amb un indicador cap l’Auró continuem amb les marques, al arribar a l’Auró deixem les marques que van cap a E. Anem cap al W (fites)seguint la pista uns pocs metres a la nostre esquerra surt un camí ample ens porta al collet de Reixac. Trobem la pista que va al Pujol de Llentes, sols cal travessar-la i seguir el camí de l’obaga de la Garsa, va al coll de la Miranda creuem la pista que va a Llentes aquí comença o s’agafa el camí marcat per itinerària marques grogues que s’enfila suaument fins passar per la casa de les Ajagudes ben passada la casa uns 10 minuts deixem el camí marcat per un que va al N (fita) prou fresat que ens porta al coll de la Creu del Ginebre on tornem a trobar les marques grogues el camí ens porta fins l’ermita de St. Marc
Sant Feliu d'Estiula
Per baixar seguirem unes marques vermelles i/o grogues  que hi ha als pins en porta a la casa de can santmarc. Baixem fins trobar la pista ja descrita en un altre ruta sols que llavors era de pujada, fins el coll de les Esperades. Fem  la pista ja descrita o es pot baixar pel dret i anirem a sortir a la pista seguim la pista uns 1200 m fins una corba d’uns 300º de la mateixa pista a l’esquerra a la mateixa corba hi surt un corriol al E. En principi planeja, però es torna costerut passat pel migs dels boixos. Fins tornar a trobar la pista però la deixem per seguir-ne una altre tancada per un grossos rocs, ens porta  a uns altres rocs impedint el pas a vehicles anem cap a la casa del Colomer però podem fer dreçera passant per sota un nogué i passant per sota la casa i baixant per la carena el camí natural per pujar a la casa tornem a ser al cotxe.        


Molí de l'Auró


Les Ajagudes












Técnica

Desnivell.             485 m
Dificultat.             Fàcil
Distancia.             10.82 Km
Durada.                4 h.
Època.                   tot l’any.
Recomanacions   portar aigua.

Curiositats
San Feliu d’Estiula / Estiula de la Garsa casa de pagès reconvertida per anar-hi a passar el temps o algun cap de setmana l’església es conserva dreta però esta en runes esta descrit a la ruta familiar de Llentes. 
Al coll de la Miranda el sender seguim es l’antic camí ramader que portava i porta a Gombrèn pel coll de Faig General i Puigbó també marcat per itinerària encara que més amunt de les Ajagudes es una mica enrevessat. 
Capella de Sant Marc
El camí de la obaga de la Garsa els pins estan marcats amb vermell puig hi ha algun tram dificultós per excés de camins pel pas de les vaques, també es pot fer servir per anar a Llentes una ruta descrita en aquest bloc.  La casa de les Ajagudes hi ha alguna paret dreta però esta en runes.  
vista al Puigllançada
Per arribar al Colomer per Campdevànol l’excés es restringit, tot i això hi ha molt mala pista gairebé sols practicable amb 4x4, fet així el camí s’allarga força. I de entrada per anar al Colomer cal seguir l’altre ruta proposada en aquest bloc.   


Bona ruta per fer-la en temps de bolets